Panama Finca Hartmann Chicho Gallo

limitovaná edice 200 g
Panama Finca Hartmann Chicho Gallo
limitovaná edice 200 g
400 Kč
Cena vč. DPH
/
Velikost balení: 200 g
/
Skladem

Historicky čtvrtá sklizeň původní etiopské odrůdy je pojmenovaná na počest pana Ratibora "Chicho" Hartmanna St. Jedná se o suchým způsobem zpracovanou kávu, která má v šálku výrazně ovocné tóny ananasu, žlutého melounu a sladkost hnědého cukru.

Limitovaná edice 160 kg.

Finca Hartmann se rozkládá v srdci regionu Santa Clara (mapa) na panamsko-kostarické hranici. Farma se částečně nalézá v mezinárodním parku La Amistad a slouží jako útočiště pro nespočet druhů zvířat.

Prvorozený syn českého emigranta a dobrodruha Aloise Strašila založil farmu již v roce 1940. Alois byl jedním z vůbec prvních osadníků západní Panamy a farmářů kávy v tomto regionu. Magazín National Geographic ho dokonce přirovnal k jednomu z amerických hrdinů osidlování středozápadu Danielu Booneovi.

Ratibor Hartmann St. už bohužel nežije a tak jeho entomologickou sbírku musí návštěvníci prozkoumat bez jeho doprovodu. Veškerou starost o obchod převzali jeho čtyři synové Ratibor, Allan, Alexander, Kelly a dcera Aliss. Finca Hartmann se ve světě proslavila především svým přístupem k ekosystému, který je na území farmy vskutku jedinečný. Všechna káva je pěstovaná v zákrytu stromů, které poskytují úkryt pro více než 300 druhů ptáků. Není proto překvapením, že Smithsonian Tropical Research Institute zde po několik let prováděl výzkum a o farmě vzniklo mnoho vědeckých prací.

Naše káva pochází ze čtvrté sklizně etiopské původní odrůdy kávovníku, kterou Ratibor na své farmě před 5 lety vysázel. A rozhodně není sám! Většina progresivních farmářů v Boquete se snaží najít novou geishu a hledá především mezi etiopskými odrůdami, kterých jsou tisíce. V předchozích letech nás tato káva opravdu nadchla a máme velkou radost, že vám ji můžeme opět nabídnout, letos dokonce ve všech třech variantách zpracování (natural, anaerobní a promytá metoda).

Tento lot byl zpracovaný suchým způsobem na začátku letošního roku. Kávové třešně jsou sklizeny v maximálním stádiu zralosti a rozprostřeny na afrických postelích po dobu 8 dní. Následně kávové třešně putují až na 22 dní do speciální dehydratační sušičky, která drží konstantní teplotu 41,6°C. Po vyloupání a protřídění jsou zelená zrna zabalena do vakuových krabic.

Fotky z návštěvy farmy, ale třeba také i samotné rodiny Hartmann v ČR, najdete v galerii na Flickru.

Podrobné informace
ZeměPanama
FarmaFinca Hartmann
OdrůdaArabica Etiopské původní
ZpracováníNatural (suchá)
Sklizeňleden 2020
CertifikaceKáva z rukou farmáře
PřípravaAeropress, Chemex, Chytráček, French Press, Hario V60, Mokka konvička, Vacuum Pot
ChuťAnanas, žlutý meloun, hnědý cukr
Balení200 g
Typ kávyzrnková
Min. trvanlivostV ideálním případě spotřebujte do 30 dní od data pražení uvedeného na obalu.
Producentdoubleshot